Toyota Auris I

Pierwsza generacja Toyoty Auris pojawiła się w salonach w 2007 roku zastępując model Corolla IX. Nazwa Corolla jest jednak wykorzystywana nadal, ale już tylko do kompaktowego sedana. Auris pierwszej generacji to tylko hatchback, 3- lub 5-drzwiowy. W roku 2010 samochód przeszedł modernizację. Pojawiły się między innymi nowa atrapa chłodnicy, przemodelowane reflektory oraz nieco inne tylne lampy. W tym samym czasie do oferty silnikowej trafiła ekonomiczna wersja hybrydowa, produkcję pierwszego Aurisa zakończono w 2012 roku. Obecnie oferowana jest druga odsłona auta.

Najsłabszy silnik benzynowy to jednostka 1.33 Dual VVT-i, dostępna jest w dwóch wersjach 99-oraz 101-konnej. Jest zdecydowanie za słaba do tego modelu, do tego zużywa sporo oleju silnikowego. Alternatywą jest 97-konna wersja 1.4. Niestety w tym przypadku również nie ma co liczyć na przyzwoite osiągi. Ta odmiana nadaje się głównie do jazdy po mieście.

Najrozsądniejszym wyborem jest Auris z jednym z silników 1.6, który na początku miał moc 124 KM, a w późniejszym okresie 132 KM. Obydwie te wersje są godne uwagi. To trwałe i dość dynamiczne jednostki. Sprawdzą się w ruchu miejskim i w trasie. Bardziej wymagający mają do wyboru jeszcze silniki 1.8 o mocy 136- lub 147-koni mechanicznych. Są równie trwałe, ale nie dla wszystkich różnica między wersjami 1.6 a 1.8 będzie na tyle istotna, żeby wybrać te mocniejsze warianty. Warto w miarę możliwości przejechać się jednymi i drugimi przed podjęciem decyzji, niestety często nie jest to możliwe. Jeżeli mamy wątpliwości rywalizację powinien wygrać po prostu bardziej zadbany egzemplarz.

O ile w przypadku silników benzynowych wybór jest dość prosty i przejrzysty o tyle wybierając diesla trzeba pójść na spore kompromisy. Dlaczego? Bo w ofercie są albo zbyt słabe motory, które mogą pochwalić się za to ponadprzeciętną niezawodnością, albo mocniejsze jednostki borykające się z poważnymi awariami. Bardziej odważni teoretycznie mają do wyboru motory 2.0 i 2.2 o mocy 126 oraz 177 KM. Niestety zdarzają się w nich przypadki samoistnego uszkodzenia głowicy. Ich zakup to spore ryzyko, można zdecydować się na egzemplarz z silnikiem po remoncie, ale trzeba mieć świadomość, że usterka może powrócić.

Zdecydowanie bezpieczniejszą propozycją będzie jednostka 1.4 D-4D o mocy 90 KM. Jest ponadprzeciętnie trwała i bez poważniejszych usterek pokonuje bardzo duże przebiegi. Niestety nie może pochwalić się zbyt dobrą dynamiką. Być może sprawdzi się w mieście, ale w przypadku konieczności wykonania nagłego manewru może brakować mocy. Mimo to jest to propozycja do rozważenia.

W przednim zawieszeniu auta zastosowano kolumny resorujące, a w tylnym belkę skrętną. Zawieszenie samochodu zestrojono bardzo komfortowo, a układ kierowniczy zdecydowanie nie sprzyja dynamicznej jeździ. Aurisa polubią przede wszystkim osoby preferujące spokojną, komfortową jazdę bez szaleństw. Japoński kompakt zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa, w testach zderzeniowych Euro NCAP konstrukcja otrzymała maksymalną ocenę 5 na 5 gwiazdek.

Wnętrze Aurisa jest przestronne, jakość materiałów wykończeniowych jest niestety przeciętna. Podobnie jak ich spasowanie, trzaski czy chrupanie elementów deski rozdzielczej nie jest w tym modelu niczym nadzwyczajnym. Zaletą auta są za to bardzo wygodne miękkie fotele wykonane z przyjemnego w dotyku materiału. Obsługa elementów wyposażenia jest bardzo prosta, też ze względu na to, że model ten nie ma zbyt bogatego wyposażenia ani rozbudowanych systemów multimedialnych. Z drugiej strony można to uznać za zaletę, jest mniej elektroniki, która mogłaby ulec potencjalnym awariom. Bagażnik ma tutaj pojemność 354 l, a po złożeniu tylnej kanapy przestrzeń ta rośnie do 1335 l.

Poziom niezawodności Toyoty Auris pierwszej generacji jest równie wysoki co jej poprzedników. Największą zmorą tego modelu są głównie silniki wysokoprężne, szczególnie 2-litrowe i te o pojemności 2,2-litra. Jak już wyżej wspominaliśmy generują wiele wysokich kosztów. Zdecydowanie lepszym wyborem jest trwały motor 1.4 D-4D. Poza awaryjnymi dieslami uwagi można mieć jeszcze do nietrwałego, podatnego na zarysowania lakieru, niestety dotyczy to wielu nowoczesnych aut. A wszystko przez ekologię i restrykcyjne przepisy dotyczące produkcji lakierów samochodowych. Użytkownicy tego modelu skarżą się jeszcze na szybko rysujące się elementy wykończenia wnętrza, szczególnie jeżeli chodzi o plastiki. W aucie dość często przepalają się żarówki, szwankują wycieraczki oraz nagminnie stają zaciski w tylnym układzie hamulcowym. Zdarzają się też przypadki uszkodzenia łożysk w skrzyniach manualnych. Poza tym ciężko się do czegoś przyczepić.

Pierwsza generacja Aurisa to propozycja dla klientów szukających przede wszystkim wygodnego i niezawodnego hatchbacka, którzy są w stanie przymknąć oko na mało wyszukaną stylistykę, brak w ofercie niezawodnego mocnego diesla i na niezbyt precyzyjny układ kierowniczy. Pogodzić, trzeba się również ze słabą jakością wykończenia wnętrza. Plastiki potrafią skrzypieć, a do tego są podatne na zarysowania. Ta ostatnia cecha dotyczy niestety również lakieru, ale w obecnych czasach to nie tylko problem Toyoty. Pomimo wymienionych wad pierwsza generacja Aurisa pod względem niezawodności w segmencie aut klasy kompaktowe prawie nie ma sobie równych, a nawet jest w ścisłej czołówce. Choć usterki zdarzają się tutaj sporadycznie to ceny części będą nieco droższe niż w modelach europejskiej konkurencji. Więcej trzeba będzie przeznaczyć też na sam zakup auta, ale niezawodność musi swoje kosztować. Zdecydowanie najbardziej atrakcyjne są egzemplarze po modernizacji z bogatym wyposażeniem. Z drugiej strony najlepiej mimo wszystko przy zakupie kierować się stanem konkretnego samochodu, bo nawet bogate wyposażenie nie zrekompensuje słabej kondycji auta.

Topyota Auris I_05.jpg

Topyota Auris I_02.jpg