Hydropneumatyczny rodzynek

Citroen C5 II

Hydropneumatyczny rodzynek

Citroen to marka, która od kilku dobrych dekad słynie z konstruowania komfortowych układów zawieszenia. Z tych rozwiązań korzystały dawniej takie marki jak na przykład Rolls-Royce. Dawniej na auto za hydropneumatycznym zawieszeniem mogli pozwolić sobie tylko nieliczni, obecnie jest dostępne dla szerszej grupy klientów między innymi w Citroenie C5.

Auto zadebiutowało na rynku w 2008 roku, już od początku samochód był dostępny w dwóch wersjach nadwozia. Dwa lata później konstrukcja została poddana modernizacji, w ramach której przemodelowano zderzaki, reflektory, tylne lampy oraz atrapę chłodnicy. W roku 2014 w salonach Citroena pojawiła się uterenowiona wersja auta CrossTourer, niestety odmiana ta ma jeden istotny mankament – brak napędu 4x4. Produkcję tego modelu zakończono w 2017 roku i jak dotąd nie wiadomo czy na rynku pojawi się jego następca.

Podstawowe silniki benzynowe mają pojemność 1.6 l. Wersja słabsza to 1.6 VTi ma 120 KM, a mocniejsza to 1.6 THP i generuje moc 156 KM. Pod względem dynamiki bazowy wariant wypada bardzo słabo, znacznie lepiej z autem radzi sobie silnik 156-konny. Niestety w obydwu tych jednostkach spotykane są problemy z szybko rozciągającym się łańcuchem rozrządu. Warto zwrócić na to uwagę przy zakupie C5.

W środku stawki dostępne są motory 1.8 oraz 2-litrowy. Obydwa są niezawodne, ale ten pierwszy generuje moc zaledwie 125 KM i jest zdecydowanie za słaby jak na klasę średnią. Znacznie lepiej sprawdza się jednostka 2-litrowa o mocy 140 KM. Dostępny jest jeszcze benzynowy silnik 3-litrowy V6 o mocy 211 KM. To trwały i udany motor, ale niestety ma dość słabe osiągi jak na moc, którą generuje.

W ofercie są jeszcze silniki wysokoprężne. Bazowe jednostki 1.6 HDI o mocy 109, 112 lub 114 KM słabo sprawdzają się w tym modelu. Zdecydowanie lepiej jest wybrać jednostkę 2-litrową, która generuje moc od 136 do 180 KM. Jednak moim zdaniem 140 KM to absolutna podstawa do auta o takich gabarytach. To trwałe konstrukcje, jednak w egzemplarzach z motorami 1.6 HDI z pierwszych lat produkcji spotykane są przypadki samoistnego uszkodzenia turbosprężarek przez kłopoty z prawidłowym ich smarowaniem.

Dostępne są jeszcze trzy jednostki wysokoprężne: 2.2 HDI (170, 204 KM), 2.7 HDI (204 KM) oraz 3.0 HDI (240 KM). Każda z nich zapewnia bardzo dobrą dynamikę, ale zdecydowanie najtrwalszą jest motor 2.2 HDI. W jednostce 2.7 HDI zdarzają się awarie układu wtryskowego i turbosprężarek. Silnik 3.0 HDI to margines rynku, egzemplarz z taką jednostką jest praktycznie nie do znalezienia. Choć czasem trafiają się pojedyncze sztuki. Niezależnie od wybranej wersji silnikowej warto pamiętać o tym, że przekładnia automatyczna w tym modelu znacznie pogarsza osiągi. Jest jeszcze jeden problem, bo wszystkie mocne wersje mogły być skonfigurowane tylko z taką skrzynią. Decydując się na diesla radzimy sprawdzić w jakim stanie są wtryskiwacze, dwumasowe koło zamachowe, turbosprężarka oraz filtr cząstek stałych, jeśli jest.

W zależności od wersji samochód może być wyposażony w zawieszenie konwencjonalne lub hydropneumatyczne. W tym pierwszym przypadku w przedniej części zawieszenia są kolumny resorujące, a z tyłu układ niezależnych wahaczy. Z kolei egzemplarze z zawieszeniem hydropneumatycznym mają dodatkowe sfery znacznie lepiej pochłaniające nierówności. Komfort w podróżowaniu jest bardzo duży, dlatego C5 z takim zawieszeniem to jedno z najbardziej wygodnych aut w swojej klasie. Niestety trzeba pogodzić się z mało precyzyjnym układem kierowniczym. Jak wygląda poziom bezpieczeństwa tego modelu? Bardzo dobrze, w testach zderzeniowych Euro NCAP Citroen C5 drugie generacji uzyskał maksymalny wynik 5 na 5 gwiazdek.

Wnętrze auta jest przestronne, nawet osoby siedzące na tylnej kanapie nie będą narzekać na brak miejsca. Dużym atutem tego modelu są również bardzo wygodne fotele, które zapewniają też dobre trzymanie boczne w trakcie pokonywania zakrętów. Obsługa elementów wyposażenia jest dość prosta, narzekać można jedynie na przestarzały interface nawigacji. Jakość materiałów użytych do wykończenia wnętrza jest całkiem przyzwoita, podobnie jak ich spasowanie. Niestety nie dotyczy to wszystkich elementów, są tu też twarde, skrzypiące plastiki. Trzeba przyzwyczaić się jeszcze do specyficznej kierownicy. Jej wieniec kręci się jak w autach z konwencjonalną kierownicą, ale część centralna pozostaje nieruchoma. Wymaga to przyzwyczajenia i nie każdemu przypadnie do gustu.

Decydując się na egzemplarz Citroena C5 z hydropneumatycznym zawieszeniem radzimy przede wszystkim dokładnie obejrzeć jego wszystkie elementy, zarówno pod kątem uszkodzeni jak i pod kątem wycieków. Użytkownicy skarżą się na problemy z elementami wyposażenia, szczególnie dotyczy to czujników ciśnienia w oponach. Zbyt wysokim poziomem trwałości nie może pochwalić się również powłoka lakiernicza. Karoseria ma dość cienką warstwę lakieru, który często odpada, szczególnie w okolicach maski, przednich błotników i przedniego zderzaka. Kategorycznie odradzamy korzystanie z automatycznych myjni szczotkowych, które znacznie przyspiesza proces starzenia się lakieru. Dużym plusem tego modelu jest jednak dobra dostępność przyzwoitej jakości zamienników. Ceny części są znacznie bardziej atrakcyjne niż u niemieckich konkurentów.

Citroen C5 drugiej generacji nie cieszy się tak dużą popularnością na rynku jak Volkswagen Passat, Opel Insignia czy Ford Mondeo. Jednak większość klientów nie wie co traci omijając ten model. A co takiego? Przede wszystkim ponadprzeciętnym komfort resorowania, którego nie oferuje większość konkurentów w tym segmencie. Samochód może pochwalić się jeszcze niezawodnymi silnikami wysokoprężnymi 2.0 HDI oraz 2.2 HDI. Na pochwałę zasługuje jeszcze oryginalny francuski design, bardzo wygodne fotele, bogate wyposażenie i atrakcyjna cena zakupu, a także korzystne ceny części zamiennych. Znacznie tańsze niż u niemieckich, a już tym bardziej u japońskich konkurentów. Narzekać można za to na dość częste usterki, szczególnie w przypadku egzemplarzy z początków produkcji, na mało precyzyjny układ kierowniczy, przestarzały interface komputera pokładowego oraz na słabe osiągi i zbyt ospałe skrzynie automatyczne.

Citroen C5_II_05.jpg

Citroen C5_II_04.jpg