Piękna, ale nieco kapryśna Włoszka

Alfa Romeo 159

Piękna, ale nieco kapryśna Włoszka

Dla większości klientów wybór aut premium w klasie średniej jest prosty BMW Serii 3, Audi A4 albo Mercedes Klasy C. Nie wszystkim jednak podobają się samochody niemieckie, Ci powinni zdecydować się na przykład na Alfę Romeo 159

Alfa Romeo 159 pojawiła się na rynku w 2005 roku zastępując oferowany wcześniej model 156. Debiut auta miał miejsce na targach motoryzacyjnych w Genewie. Samochód zaprojektował słynny włoski designer Giorgetto Giugiaro. Na początku w salonach dostępny był tylko sedan, ale rok po premierze do oferty dołączyła wersja kombi. Co ciekawie, w oparciu o model 159 Włosi skonstruowali również sportowe coupe o wdzięcznej nazwie Brera, które niestety nie może pochwalić się zbyt dobrymi osiągami. Za to rewelacyjnie się prezentuje. Co ciekawe ani 159, ani Brera nie przyszły nawet najmniejszego liftingu wizualnego. Z drugiej strony po co psuć coś co wygląda tak zjawiskowo. W 2011 roku samochód został wycofany z produkcji, a jego następca na rynku pojawił się dopiero w 2016 roku, chodzi oczywiście o model Giulia. Na nowe auto klasy średniej włoski producent kazał czekać klientom aż 5 lat.

Podstawowy silnik benzynowy to 140-konna jednostka 1.8, jest wystarczająco dynamiczna, a przy tym zdecydowanie najoszczędniejsza spośród wszystkich motorów zasilanych szlachetnym paliwem. Dostępne są jeszcze silniki 1.9 JTS o mocy 160 KM oraz 2.2 JTS o mocy 185 KM. To propozycje dla tych, którzy obawiają się dużego zużycia paliwa jednostki V6 i nie chcą mieć 200-konnego auta. Niestety jednostki 1.9 i 2.2 borykają się z nietrwałym łańcuchem rozrządu. Ten sam problem dotyczy też silnika 3.2 JTS o mocy 260 KM. Jednostka V6 zużywa też bardzo duże ilości paliwa, nawet do 18-20 l/100 km w ruchu miejski. Auta konkurencji zamykają się w wartościach 13-15 l/100 km. Jakby tego było mało warianty JTS wyposażono w bezpośredni wtrysk paliwa. Teoretycznie powinien obniżać zużycie paliwa i poprawiać elastyczność. W praktyce Alfa Romeo 159 z żadnym z tych silników nie bryluje wśród rywali pod względem osiągów, a już na pewno nie pod względem zużycia paliwa. To jest zdecydowanie za duże. Najciekawszą propozycją wydaje się więc najnowocześniejszy motor 1.8 TBI o mocy 200 KM. Ma dobre osiągi, jest stosunkowo oszczędny jak na swoją moc i nie ma poważnych wad.

Do wyboru są jeszcze jednostki wysokoprężne. W palecie silnikowej dostępne są trzy motory o kilku wariantach mocy. Podstawowy silnik to 120- lub 150-konne 1.9 JTDm. W późniejszym okresie wprowadzono jeszcze 136- i 170-konny motor 2.0 JTDm. Te obydwie jednostki są zdecydowanie jednymi z najbardziej trwałych silników Diesla. Wisienką na torcie jest topowy 5-cylindrowy silnik 2.4 o mocy od 170 do 210 KM, niestety pomimo dobrej dynamiki lepiej unikać go ze względu na większą awaryjność i droższe części zamienne. Wybierając Alfę z dieslem trzeba być przygotowanym na awarie zaworu recyrkulacji spalin EGR oraz na problemy z dość szybko zapychającym się filtrem cząstek stałych. Powszechnie spotykaną przypadłością jest jeszcze awaria klap kolektora ssącego.

Zarówno w przednim jak i w tylnym zawieszeniu włoski producent zdecydował się na zastosowanie układów wielowahaczowych. Takie rozwiązanie zapewnia ponadprzeciętne prowadzenia auta przy pokonywaniu zakrętów, ale też i wysoki komfort resorowania. Na rynku dostępne są wersje z napędem na przednią oś, a te bardziej bogate mają stały napęd na 4 koła. Samochód brał udział w testach zderzeniowych Euro NCAP i uzyskał maksymalny wynik 5 na 5 gwiazdek.

Wnętrze modelu 159 nie jest niestety zbyt przestronne, ale to domena wielu aut klasy premium segmentu D. Fotele zarówno z przodu jak i z tyłu są bardzo wygodne, a do tego też ciekawie i ekstrawagancko wyglądają. Równie oryginalna jest deska rozdzielcza, a szczególnie wskaźniki schowane w głębokich tubach i tunel centralny skierowany w stronę kierowcy. Szczególnie ciekawym gadżetem są trzy zegary umieszczone na konsoli centralnej, z których możemy odczytać nie tylko ilość paliwa w baku, ale również temperaturę cieczy chłodzącej, a także ciśnienie doładowania. Ten ostatni element w większości aut z podobnych lat to absolutna rzadkości. Choć tak naprawdę taki wskaźnik raczej nie będzie miał zastosowania praktycznego w przypadku kierowców, którzy nie zdecydują się na chiptuning swojej Alfy. Kuleje niestety jakość wykończenia, plastiki dość szybko się rysują, a ich spasowanie nie przystoi samochodowi klasy premium. Bagażnik w sedanie ma pojemność 405 l, z kolei w wersji kombi jego przestrzeń wynosi 445 l. Po złożeniu tylnej kanapy przestrzeń ta rośnie do 1235 l.

Alfa Romeo 159_04.jpg

Najsłabszą stroną tego modelu jest przede wszystkim przednie zawieszenie, dzięki niemu samochód rewelacyjnie trzyma się drogi na zakrętach, ale jako, że wszystko ma swoje koszty wiąże się to z koniecznością częstszej wymiany wahaczy. Zdarzają się również problemy z manualnymi skrzyniami biegów, w których szybko zużywają się łożyska. Spotykane są też przypadki awarii wspomagania układu kierowniczego. Zalecamy sprawdzić czy w trakcie skręcania kierownicą nie czuć wyraźnego oporu. Takie symptomy świadczą o konieczności naprawy wspomagania. Zdarzają się jeszcze problemy z elektroniką, na przykład z czujnikami lub z anteną odpowiedzialną za prawidłowe działanie nawigacji. Tą drugą usterką nie warto jednak zbytnio się przejmować, nawigacja w 159 jest już na tyle przestarzała, że znacznie lepiej jest korzystać z często aktualizowanych aplikacji nawigacyjnych w smartfonach.

Alfa Romeo 159 to bez wątpienia jedno z najlepiej wyglądających aut w swoim segmencie, włoski samochód jest też jednym z najlepiej prowadzących się wozów z tamtego okresu. W testach jednego z niemieckich magazynów 159 pokonało pod tym względem nie tylko Hondę Accord czy Audi A4, ale także BMW Serii 3. Wygląd i rewelacyjne własności jedne to główne zalety tego modelu, ale nie jedyne. Samochód oferuje też niezawodne silniki wysokoprężne i bardzo udaną 200-konną jednostkę benzynową. Motory z rodziny JTS okazały się niestety niezbyt udanymi konstrukcjami, a szczególnie topowy motor V6 zużywający potworne ilości paliwa, co nie ma odzwierciedlenia w osiągach. Na pochwałę zasługuje za to bogate wyposażenie i atrakcyjna cena zakupu w stosunku do rocznika. W porównaniu do rywali Alfa jest dużo tańsza.

Alfa Romeo 159_04.jpg

Alfa Romeo 159_05.jpg

Alfa Romeo 159_06.jpg

Alfa Romeo 159_03.jpg

Alfa Romeo 159_01.jpg

Alfa Romeo 159_02.jpg

Hydropneumatyczny rodzynek

Citroen to marka, która od kilku dobrych dekad słynie z konstruowania komfortowych układów zawieszenia. Z tych rozwiązań korzystały dawniej takie marki jak na przykład Rolls-Royce. Dawniej na auto za hydropneumatycznym zawieszeniem mogli pozwolić sobie tylko nieliczni, obecnie jest dostępne dla szerszej grupy klientów między innymi w Citroenie C5.