Solidny Japończyk

Japońskie auta klasy średniej są dobrą alternatywą dla modeli niemieckich marek. Zwykle są tańsze w zakupie i bardziej niezawodne, zapewniają bardzo dobre własności jezdne i wolno tracą na wartości. Tym razem postanowiliśmy prześwietlić Mazdę 6 drugiej generacji.

Samochód pojawił się na rynku w 2007 roku i już od początku był dostępny w trzech wersjach nadwozia, jako: sedan, liftback oraz kombi. Tym razem japońska firma zrezygnowała niestety z usportowionej wersji MPS z doładowanym silnikiem 2.3 o mocy 260 KM. Bardziej wymagający mają jednak do wyboru jednostkę V6 o mocy aż 267 KM, niestety ta jest dostępna tylko w wydłużonej wersji przeznaczonej na rynek amerykański. Nie ma też już tak sportowej charakterystyki prowadzenia jak model MPS. W roku 2010 auto poddano modernizacji, w ramach której zmieniono grill, zderzaki, a także tylne klosze lamp. Produkcję drugiej generacji Mazdy 6 zakończono w 2012 roku.

W ofercie silników benzynowych dostępnych jest pięć wersji. Jak już wyżej wspominaliśmy jednostka 3.7 V6 może pracować tylko pod maską egzemplarzy sprowadzonych ze Stanów Zjednoczonych. Generuje moc aż 276 KM i zapewnia sportowe osiągi. Odmiana amerykańska jest też nieco większa od europejskiej, ma inne zderzaki oraz masywniejsze tylne lampy. Silnik V6 jest trwały, ale jakość wykończenia wnętrza wersji amerykańskie wyraźnie odstaje o egzemplarzy przeznaczonych do sprzedaży w Europie.

Na tak dużą jednostkę napędową zdecydują się jednak nieliczni klienci, zdecydowana większość osób wybierze wersje 1.8, 2.0 lub 2.5. Ta pierwsza generuje moc 120 KM i zapewnia całkiem rozsądną dynamikę, ale nie ma co liczyć na fajerwerki, szczególnie podczas jazdy w trasie. Złotym środkiem w palecie jednostek benzynowych będzie 147-konna wersja 2-litrowa. Silnik ten ma dobrą elastyczność i w przeciwieństwie do podstawowego motoru 1.8 bardzo dobrze radzi sobie na trasach szybkiego ruchu. W późniejszych latach produkcji w ofercie silnikowej pojawiła się jeszcze druga jednostka 2-litrowa o mocy 155 KM. To również trwała i dynamiczna konstrukcja, ale przez bezpośredni wtrysk na zaworach silnika mogą gromadzić się niedopalone cząsteczki benzyny i oleju, co obniża jego moc. Poza tym montaż instalacji gazowej jest w tym przypadku zupełnie nieopłacalny.

Bardziej wymagający, którzy nie są przekonani do aut sprowadzonych z USA z silnikiem 3,7 V6 lub kierowcy nie potrzebujący aż tak dużej mocy (276 KM) mają do wybory jeszcze równie udany motor 2.5 o mocy 170 KM. Pali więcej niż jednostki 1.8 i 2.0, ale zapewnia trochę lepszą dynamikę. Nie jest to jednak bardzo zauważalna różnica w porównaniu do silnika 147-konnego. Ci, którzy zdecydują się na jednostkę wysokoprężną mają do wybory jeden wariant 2-litrowy o mocy 140 KM oraz 4 wersje motoru o pojemności 2,2 l. Podstawowa ma 129 KM, a najmocniejsza aż 185 KM. Nawet bazowe odmiany zapewniają przyzwoitą dynamikę, ale oczywiście najwięcej frajdy z jazdy dają te topowe. Niestety w jednostkach 2-litrowych układ wspomagający wypalanie filtra cząstek stałych rozrzedza olej, co może doprowadzić do zatarcia silnika. Z kolej użytkownicy Mazdy 6 z jednostką o pojemności 2,2 l skarżą się na rozciągający się łańcuch rozrządu. W części aut japońska firma wymieniła go w ramach gwarancji, w niektórych łańcuch dopiero ulegnie rozciągnięciu. Zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem będzie silnik benzynowy. Ci, którzy już zdecydowali się na jednostkę wysokoprężną i nie widzą innej możliwości powinni wybierać egzemplarze z motorem o pojemności 2,2 l z udokumentowaną wymianą łańcucha rozrządu lub mieć zapas gotówki na taką ewentualność.

Złotym środkiem w palecie jednostek benzynowych jest 147-konna wersja 2-litrowa. Silnik ten ma dobrą elastyczność i w przeciwieństwie do podstawowego motoru 1.8 bardzo dobrze radzi sobie na trasach szybkiego ruchu

Zawieszenie samochodu to dobry kompromis między komfortem, a sportowymi własnościami jezdnymi. Auto ma precyzyjny układ kierowniczy i zapewnia bardzo przewidywalne prowadzenie, jest to bardzo istotne szczególnie podczas szybkiego pokonywania zakrętów. W przedniej oraz w tylnej części zawieszenia zastosowano układy niezależnych wahaczy. Mazda 6 w testach zderzeniowych Euro NCAP otrzymała maksymalną notę 5 na 5 gwiazdek.

Stylistyka wnętrza drugiej generacji Mazdy 6 jest dość surowa, dominują tutaj przede wszystkim ciemne plastiki. Za to spasowanie elementów deski rozdzielczej stoi w tym modelu na bardzo wysokim poziomie. Jakość materiałów też jest całkiem przyzwoita. Fotele są wygodne, zapewniają dobre trzymanie boczne w zakrętach, a miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu nie zabraknie nawet dla wysokich pasażerów. Niektóre osoby mogą narzekać na mniejszą ilość gadżetów w porównaniu do niektórych europejskich konkurentów, ale z drugiej strony jest mniej urządzeń, które mogą się zepsuć. Bagażnik sedana ma 519 l pojemności, w liftbacku jego przestrzeń to od 510 do 1702 l, w kombi ma on 519 l, a po złożeniu tylnej kanapy jego pojemność rośnie do 1751 l.
Mazda 6_II_04.jpg

Kupując Mazdę 6 drugiej generacji warto przede wszystkim zwrócić uwagę na to w jakim stanie jest jej lakier. W tym modelu podobnie jak w wielu innych współczesnych konstrukcjach zastosowano lakier na bazie wody, który jest bardzo wrażliwy na odpryski. Te najczęściej pojawiają się na masce, w dolnych rantach drzwi, a także na krawędziach przednich i tylnych błotników. Póki co nie słychać jeszcze o dużych wykwitach rdzy. Warto dokładnie sprawdzić też kondycję układu kierowniczego, a szczególnie przekładni. To jedyny poważny element, który nie należy do zbyt trwałych. Profilaktycznie radzimy jeszcze zwrócić uwagę na stan dwumasowego koła zamachowego, wtryskiwaczy i turbosprężarki w silnikach Diesla.

Pierwsza generacja Mazdy 6 nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Samochód jest co prawda ponadprzeciętnie niezawodny, ale boryka się z jednym bardzo poważnym problemem. Chodzi o korozję, która w zastraszającym tempie pochłania karoserię i podwozie auta. W przypadku drugiej generacji udało się w dużej mierze to ograniczyć. Samochód ma wiele atutów. Jest ponadprzeciętnie niezawodny, ma dobrze spasowane wnętrze, wygodne fotele, świetnie się prowadzi, a jego sylwetka wygląda nadal świeżo i dynamicznie. Czyżby auto bez wad? Nie do końca. Najistotniejsze z nich to awaryjne diesle oraz zbyt delikatny lakier. Narzekać można jeszcze na wysoką cenę zakupu w stosunku do francuskich rywali oraz droższe części w porównaniu do wszystkich aut europejskich.

Mazda 6_II_03.jpg

Mazda 6_II_02.jpg

Mazda 6_II_06.jpg

Mazda 6_II_01.jpg

Mazda 6_II_05.jpg

Mazda 6_II_04.jpg

Niemiecki maluch z charakterem

Nowoczesny design, ciekawe elementy wyposażenia, niezawodne silniki oraz atrakcyjna cena to główne atuty Opla Corsa D. Co jeszcze oferuje małe niemieckie auto? Co warto wiedzieć przed zakupem tego modelu?