Używany luksus znakomitej jakości

Ceny Audi A6 C7 z roku na rok są coraz bardziej atrakcyjne. Jego najstarsze używane egzemplarze mają już około 6 lat, a ceny wielu sztuk spadły poniżej pułapu 100 000 zł. Przed zakupem tego modelu warto poznać jego mocne i słabe strony.

Auto jest na rynku od 2011 roku. Właśnie wtedy w salonach Audi pojawiło A6 C7 w dwóch odmianach nadwozia: sedan i kombi (Avant). W tym samym czasie zadebiutowała usportowiona 450-konna wersja S6. W roku 2012 do oferty dołączyła uterenowiona odmiana Allroad. Kolejna niestandardowa odmiana A6 – 560-konne RS6 miało swoją premierę na motoryzacyjnych targach w Detroit w 2013 roku. Rok później samochód został poddany modernizacji. Najbardziej widoczne zmiany to nowe reflektory z wbudowanymi światłami LED-owymi, pojawiły się też przemodelowane tylne lampy, kilka zmian we wnętrzu i w opcjach wyposażenia. Produkcja generacji A6 C7 trwa nadal, a w roku 2016 samochód przeszedł drugi lifting. Tym razem urozmaicono głównie wyposażenie auta.

Podstawowy silnik zasilany benzyną ma pojemność 1,8 l i generuje moc 190 KM. W ofercie dostępny jest też podobny motor 2-litrowy o mocy 190 KM. Sprint do setki w obydwu przypadkach to około 8 s, ale bardziej wymagający powinni zdecydować się na wybór 252-konnej wersji 2-litrowej. W tym przypadku osiągi są lepsze o około 1,5 s, a to całkiem sporo. Wymienione wyżej silniki mogą co pewien czas wymagać dolewek oleju, warto o tym pamiętać przy ich wyborze.

Oprócz jednostek 4-cylindrowych dostępne są jeszcze motory V6. Podstawowy ma 2,8 l i generuje moc 204 KM – jedyny silnik bez turbodoładowania oznaczony jako FSI, wszystkie inne to TFSI. Każda z nich ma bezpośredni wtrysk paliwa. A6 z takim motorem rozpędza się do 100 km/h w około 8 s, czyli podobnie jak w przypadku silników 4-cylindrowych. To najmniej awaryjna jednostka benzynowa w ofercie.

Topowy silnik benzynowy generuje od 300 do 330 KM (w zależności od roku produkcji) i ma pojemność 3,0 l. W tym przypadku sprint do setki mieści się w granicach od 5,1 do 5,9 s. To rewelacyjne wyniki jak na tak ciężkie auto, ale jednostka miewa problemy z wadliwym blokiem silnika. Nie jest to wada spotykana w wielu egzemplarzach, ale warto o niej wiedzieć.

Wybierając silnik wysokoprężny w Audi A6 C6 ma się do dyspozycji dwa motory 4-cylindrowy 2.0 TDI oraz 6-cylindrowy 3.0 TDI. Ten pierwszy może dysponować mocą od 136 do 190 KM. Auto z taką jednostką (w zależności od mocy) rozpędza się do 100 km/h w 7,7-10,6 s. Przed zakupem radzimy zwrócić uwagę na szczelność układu paliwowego tego silnika. Bardziej wymagający powinni zdecydować się na motor V6. Jego najsłabsza wersja generuje moc 190 KM, a najmocniejsza aż 326 KM. Sprint do pierwszej setki to 4,9-7,9 s. To trwała konstrukcja, ale zdarzają się w niej wycieki oleju.

Decydując się na silnik wysokoprężny warto sprawdzić w jakim stanie są wtryskiwacze, dwumasowe koło zamachowe (jeśli mamy do czynienia z egzemplarzem wyposażonym w manualną skrzynię biegów) oraz turbosprężarka. W przypadku topowych odmian wysokoprężnych warto również sprawdzić działanie skrzyni automatycznej. Są to trwałe konstrukcje, ale wysoki moment obrotowy dość mocno je obciąża i w przypadku aut z większymi przebiegami mogą wymagać już naprawy.

Przednie zawieszenie Audi A6 to układ ośmiu wahaczy, z tyłu również zastosowano układ niezależnych wahaczy. Podstawowe wersje dysponują napędem na przedni oś, w lepiej wyposażonych – quattro – dostępny był napęd 4x4 z mechanizmem różnicowym typu Torsen. Moment obrotowy jest tutaj przekazywany na wszystkie koła cały czas. Zawieszenie zestrojono dość komfortowy, a jednocześnie samochód prowadzi się pewnie w zakrętach. Auto ma też precyzyjny układ kierowniczy. W testach zderzeniowych Euro NCAP samochód otrzymał maksymalną notę 5 na 5 gwiazdek.

Wnętrze Audi A6 to przede wszystkim przestronność, cisza i wygoda. Miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu jest dużo, nawet dla osób dorosłych o wysokim wzroście. Przednie fotele opcjonalnie wyposażone są w wysuwane elementy lepiej podpierające uda. Części wykończenia deski rozdzielczej są spasowane niemal idealnie, podobnie jak większość materiałów tutaj zastosowanych. Nie brakuje prawdziwego drewna czy aluminium. Bagażnik w wersji sedan ma pojemność 530 l, a po złożeniu tylnej kanapy przestrzeń ta rośnie do 995 l. W przypadku kombi bagażnik ma od 565 do 1680 l.

Najwięcej problemów w eksploatacji przysparza zautomatyzowana przekładnia S Tronic, znana również z innych modeli koncernu Volkswagen AG jako DSG. Nietrwałe bywają tutaj przede wszystkim elektrozawory, a jako, że nie jest to skrzynia automatyczna, a zautomatyzowana (wykorzystująca tradycyjne sprzęgło zamiast typowego dla automatów konwertera) to dość szybko wyeksploatowaniu ulega w niej dwumasowe koło zamachowe. Odradzamy też wybór egzemplarzy z bezstopniową skrzynią Multitronic, w tym przypadku użytkownicy skarżą się na problemy z oprogramowaniem sterującym.

Decydując się na ten model warto jeszcze sprawdzić działanie wszystkich systemów i urządzeń, w które wyposażony jest konkretny egzemplarz. To one najczęściej zawodzą. Trzeba też dokładnie skontrolować zawieszenie auta oraz zweryfikować jego przeszłość pod kątem wypadków czy stłuczek. Jeśli naprawy zostały wykonane fachowo to nie ma się czego obawiać. Jeżeli jednak samochód ma za sobą poważny wypadek i został przygotowany jak najtańszym kosztem do odsprzedaży to będzie generował wiele trudnych do zdiagnozowania awarii.

Szukając luksusowej, reprezentacyjnej limuzyny klasy średniej wyższej nie sposób przejść obojętnie obok jednego z czołowych ,,zawodników’’ w tym segmencie takich jak Audi A6 C7. Samochód oprócz nowoczesnego designu i ciekawych gadżetów na pokładzie (takich jak światła LED Matrix doświetlające zakręty, wysokiej klasy systemu audio czy aktywny tempomat) zapewnia jeszcze ponadprzeciętne osiągi, a także rewelacyjne własności jezdne.

Największą wadą niemieckiej konstrukcji jest oczywiście wysoka cena i droga eksploatacja, zwłaszcza w przypadku wystąpienia poważnych usterek. Uwagi można mieć jeszcze do awaryjnych automatycznych skrzyń biegów. Jest to o tyle istotne, że w tym segmencie większość klientów wybiera raczej egzemplarze z takimi przekładniami. Zapas gotówki na ewentualne naprawy w przypadku samochodu tego segmentu to podstawa.

Audi A6_06.jpg

Audi A6_02.jpg

Audi A6_03.jpg

Audi A6_04.jpg

Audi A6_05.jpg

Dziedzictwo niemieckich właścicieli

W segmencie aut kompaktowych są aż trzy propozycję z koncernu Volkswagena. Najmniej popularną jest Seat Leon III, który i tak na rynku cieszy się dużym wzięciem. Jego największą zaletą jest najbardziej agresywny i nowoczesny design, co jeszcze oferuje?
Skandynawski klasyk

W segmencie aut klasy średniej wyższej dominują samochody niemieckie, ale do wyboru jest też Volvo S80 II, które oferuje równie wiele za znacznie atrakcyjniejszą cenę. Na co zwrócić uwagę przy zakupie tego modelu? Jakie ciekawe gadżety ma na pokładzie? Ile kosztuje? Na te wszystkie pytania odpowiadamy w tekście.
Popularny aż do bólu

Nissan Qashqai już od pierwszej generacji cieszy się dużym wzięciem zarówno na rynku pierwotnym jak i wtórnym. Klienci pokochali go za nowoczesny design, przestronność i bogate wyposażenie. To jedna z ciekawszych propozycji na młodego niedużego SUV-a, w budżecie od 50 000 zł do około 70 000 zł.
Do miasta i nie tylko

Ford Fiesta Mk VI to miejski samochód dla kierowców, którym nie wystarczy zwykłe auto segmentu B. Predyspozycje tego modelu nie kończą się na łatwym parkowaniu w miejskim gąszczu. Fiesta jak na swój segment ponadprzeciętnie się prowadzi i zapewnia dobrą lub bardzo dobrą dynamikę. Co jeszcze warto wiedzieć o tym aucie?

Popularny aż do bólu