Interesująca alternatywa

Kia Cee’d to ciekawa alternatywa dla europejskich i japońskich aut klasy kompaktowej. Jak sprawuje się po latach eksploatacji? Czy można liczyć na niezawodność? Jakimi cechami wyróżnia się ten model? Jak wygląda 7-letnia gwarancja w praktyce? Odpowiedzi na te pytania zamieściliśmy w tekście.

Auto zadebiutowało na rynku w 2006 roku zastępując wysłużony już model Cerato. Na początku było oferowane tylko jako 5-drzwiowy hatchback. Rok po premierze do oferty dołączyła 3-drzwiowa wersja Pro_Cee’d oraz przestronne rodzinne kombi. W 2009 roku samochód przeszedł lifting, w ramach którego przemodelowano między innymi reflektory, atrapę chłodnicy oraz zderzaki i tylne lampy. Co ciekawe, odmiana 3-drzwiowa została zmodernizowana dopiero w 2010 roku. Produkcję pierwszej generacji Kii Cee’d zakończono w 2012 roku, w tym samym czasie rozpoczęto wytwarzanie kolejnej odsłony auta. Druga generacja samochodu produkowana jest do dzisiaj.

W ofercie silników benzynowych oferowane są trzy jednostki. Podstawowy motor to 1,4 CVVT dostępny jest w trzech wariantach mocy (90, 105 i 109 KM), sprint auta do setki to w zależności od mocy od 11,6 do 12,1 s. Każdej wersji niestety nieco brakuje werwy, zwłaszcza podczas jazdy w trasie. Wyprzedzanie samochodów ciężarowych trzeba planować znacznie wcześniej. Jakby tego było mało, silnika 1,4 l zużywa podobne ilości jak większe jednostki.

Znacznie lepszą dynamikę gwarantują mocniejsze motory. Słabszy to 1,6 CVVT o mocy 125 KM, ten rozpędza samochód do 100 km/h w 10,8 s. Niestety w wymienionych wyżej jednostkach z czasem może dochodzić do rozciągania się łańcucha rozrządu. W trakcie przedzakupowych oględzin warto dokładnie sprawdzić jeszcze układ chłodzenia pod kątem wycieków. Topową jednostką jest silnik 2,0 CVVT generujący moc 143 KM. W tym przypadku pierwsza setka pojawia się na prędkościomierzu już po 10,3 s. To przyzwoity wynik, ale konkurencji oferują znacznie mocniejsze warianty.

W Kii Cee’d dostępne były jeszcze dwa motory wysokoprężne. Podstawowy to 1,6 CRDi. Jest oferowany w trzech wersjach 90-, 115- i 128-konnej. Osiągi to w zależności od mocy od 11 do 13,8 s do setki. Polecamy tę najmocniejszą wersję. Zużywa podobne ilości paliwa jak te słabsze, ale ma trochę lepsze osiągi. Najlepszą dynamikę zapewnia jednak odmiana 2,0 CRDi (140 KM). Auto z takim silnikiem rozpędza się do 100 km/h w około 10 s. Niestety w przypadku motorów wysokoprężnych przy większych przebiegach może dochodzić do wyeksploatowania wtryskiwaczy oraz uszkodzenia dwumasowego koła zamachowego czy turbosprężarki. Warto w miarę możliwości sprawdzi te podzespoły jeszcze przed zakupem konkretnego egzemplarza. W przypadku wyboru egzemplarze wyprodukowanego w 2010 roku lub później trzeba skontrolować jeszcze stan filtra cząstek stałych. Jeżeli auto jeździło lub ma jeździć w mieście wkrótce może dojść do jego zapchania.

Niezależnie od wersji silnikowej Kia Cee’d zawsze dysponuje tylko napędem na koła przedniej osi. Nie ma co liczyć nawet na napęd 4x4 z tylną osią dołączaną przez sprzęgło Haldex. Takie rozwiązanie jest za to w popularnym modelu Sportage. W przedniej części zawieszenia zastosowano kolumny resorujące, a z tyłu układ niezależnych wahaczy. W testach zderzeniowych Euro NCAP samochód uzyskał maksymalny wynik 5 na 5 gwiazdek.

Do wykończenia wnętrza wykorzystano materiały średniej jakości, do spasowania elementów we wnętrzu również można mieć zastrzeżenia. Estetyka? Design? Styl? Tego tutaj nie znajdziecie, deska rozdzielcza jest do bólu praktyczna i tyle. Fotele są w miarę wygodne, ale trzymanie boczne mogłoby być trochę lepsze. Miejsca z przodu nie brakuje, ale z tyłu jest ono uzależnione od tego jak duże osoby siądą w pierwszym rzędzie. Bagażnik w wersji 3-drzwiowej ma od 340 do 1210 l, w 5-drzwiowej od 340 do 1300 l, a w kombi od 534 do 1664 l.

Decydując się na koreańskiego kompakta warto przede wszystkim dokładnie obejrzeć karoserię i podwozie pod kątem korozji. Ta najczęściej pojawia się na klapie bagażnika. Użytkownicy skarżą się jeszcze na łuszczącą się powłokę lakierniczą, szczególnie czerwoną. Trwałością nie mogą pochwalić się jeszcze uszczelki drzwi. Z czasem guma parcieje i po prostu się wykrusza.

Kapryśne bywają też elementy wyposażenia w kabinie, a szczególnie zestaw audio. Urządzenie lubi się zawieszać. Złe spasowanie plastików deski rozdzielczej przekłada się na irytujące skrzypienie i potrzaskiwanie, zwłaszcza w czasie jazdy po nierównych drogach. Niestety trzeba się do tego przyzwyczaić. Dość nietrwały jest układ odpowiedzialny za prawidłowe działanie hamulca ręcznego. Nie jest to poważny problem, ale bywa dość uciążliwy.

Podatne na usterki jest również zawieszenie. Najczęściej uszkodzeniu ulegają łączniki stabilizatora, łożyska kół, a także amortyzatory. Użytkownicy Kii Cee’d skarżą się jeszcze na kłopoty z manualną skrzynią biegów. Nie zawsze da się wbić bieg za pierwszym razem. Poza tym przekładnia lubi jeszcze dość głośno hałasować.

Kiedy model Cee’d debiutował na rynku, Kia zachęcała klientów 7-letnią gwarancją. Czy to oznacza, że auta, które nie przekroczyły tej granicy wiekowej są nadal na gwarancji. Niestety nie, bo Koreańczycy ograniczyli jej trwanie do 150 000 km. Koniecznym warunkiem jest również serwisowanie auta w autoryzowanym warsztacie. W efekcie egzemplarzy na gwarancji jest na rynku zaledwie garstka. Pomimo to, nadal się trafiają.

Samochód należy pochwalić za stosunkowo niewielką liczbę usterek, niezawodny 2-litrowy silnik benzynowy oraz za atrakcyjną cenę zakupu. Trzeba pamiętać również o tym, że wiele problemów (w tym między innymi z radiem czy korozją) zostało rozwiązanych w ramach gwarancji. Rynek części zamiennych zapewnia też dużą dostępność tanich podzespołów.

Główne wady koreańskiej konstrukcji to przede wszystkim uciążliwe awarie w egzemplarzach z jednostkami wysokoprężnymi z początku produkcji. Zastrzeżenia można mieć jeszcze do słabego wykończenia wnętrza. Jakość użytych materiałów i ich spasowanie pozostawiają niestety wiele do życzenia. W ofercie silnikowej trochę brakuje mocnych wersji, a szczególnie benzynowej generującej moc co najmniej 200 KM. Większość konkurentów ma takie jednostki od lat. Z drugiej strony w najnowszej generacji Koreańczycy to nadrobili.

Kia Cee'd gen 1_04.jpg

Kia Cee'd gen 1_05.jpg

Kia Cee'd gen 1_03.jpg

Kia Cee'd gen 1_01.jpg

Kia Cee'd gen 1_06.jpg

Historycznie to limuzyna

Toyota Corolla to jedno z najpopularniejszych aut na świecie. W czym tkwi jego fenomen. Czy rzeczywiście kompaktowy japoński sedan jest tak niezawodny jak się powszechnie uważa. Co warto wiedzieć przed zakupem tego auta?