Nie tylko dla taksówkarzy

Mercedes wiele stracił w oczach klientów na jakościowych wpadkach w minionej dekadzie. W Klasie C W204 jednak sporo zmieniono, czy niemiecki koncern wyeliminował największe bolączki poprzedniej generacji auta? Który silnik wybrać, żeby uniknąć poważnych usterek?

Mercedes Klasy C W204 zadebiutował na rynku w 2007 roku, już w pierwszym roku w salonach pojawiły się dwie wersje nadwoziowe – sedan i kombi. W 2008 roku do oferty dołączył hatchback – CLC. Dwa lata później samochód przeszedł dyskretny facelifting. Z przodu pojawiły się między innymi diody LED. W 2011 roku w salonach zadebiutowała odmiana coupe, wtedy też auto poddano kolejnej modernizacji. Tym razem z przodu zastosowano zupełnie nowe reflektory, a z tyłu zmienione lampy. W 2015 roku samochód został wycofany z produkcji, a w jego miejsce na rynku pojawił się jego następca oznaczony fabrycznym symbolem W205.

W przypadku silników benzynowych w Mercedesie Klasy C W204 nie ma jednostek, które nie zapewniałyby chociażby akceptowalnej dynamiki. Podstawowe wersje C180 Kompressor i C180 Kompressor BlueEFFICIENCY mają 156 KM, przyzwoite osiągi, spotykane są przypadki uszkodzenia kompresora mechanicznego. Przed ich kupnem warto jeszcze sprawdzić w jakim stanie jest łańcuch rozrządu. Te same usterki spotykane są również w 184-konnej odmianie C 200 Kompressor. Jednak w tym przypadku dynamika jest znacznie lepsza niż w przypadku silników bazowych.

Dostępne są jeszcze nowsze wersje C 180 BlueEFFICIENCY, C 180 z turbodoładowaniem  o mocy 156 KM, 184-konne C 200 oraz 204-konne C 250. W tych przypadkach również warto skontrolować łańcuch rozrządu, nawet przy niewielkich przebiegach może intensywnie hałasować.

Oprócz benzynowych silników 4-cylindrowych dostępne są jeszcze motory 6-cylindrowe. Tu również należy zwracać uwagę na łańcuch rozrządu. Najsłabsze jednostki V6 to 204-konne C 230 oraz 230-konne C 280/C 300. Topowa cywilne wersje to C 350 (272 KM), C 350 CGI Blue EFFICIENCY (292 KM) oraz C 350 (306 KM).

Najmocniejszą odmianą w ofercie jednostek benzynowych jest C 63 AMG. Ma pod maską silnik V8 o pojemności 6,2 l i generuje potężną moc od 457 do 517 KM – w zależności od wersji specjalnej. Wariant najszybszy rozpędza się do 300 km/h, a pierwsza setka pojawia się na prędkościomierzu po niespełna 4 s, to o około 7 s szybciej od bazowego diesla. W latach kiedy produkowano ten model, auto było jednym z najszybszych samochodów w klasie średniej.

Podstawowe silniki wysokoprężne to 4-cylindrowe wersje C 180 CDI (120 KM), C 200 CDI/C 200 CDI BlueEFFICIENCY (136 KM) oraz podwójnie doładowane odmiany C 220 CDI/C 220 CDI BlueEFFICIENCY (170 KM) i C 250 CDI (204 KM). Typowe usterki to awarie nastawnika przepływomierza, uwaga na wersję wyprodukowane po 2009 roku, gdzie znacznie szybciej psują się wtryskiwacze.

Z tymi samymi przypadłościami borykają się również nowsze 6-cylindrowe diesle. Starsze V6 to 224-konne C 320 CDI i 231-konne C 300 CDI, w tych układ wtryskowy jest znacznie trwalszy. Problematyczne bywają odmiany C 350 CDI i C 350 CDI BlueEFFICIENCY o mocy 224, 231 i 265 KM. Niestety oprócz szwankujących wtryskiwaczy zdarzają się przypadki przedwczesnego wyeksploatowania wałka wyrównoważającego. Nie jest to drogi element, ale jego wymiana wymaga kosztownych czynności serwisowych.

Niezależnie od wybranej wersji wysokoprężnej warto sprawdzić w jakim stanie jest filtr cząstek stałych. W egzemplarzach z dużymi przebiegami wymiany może już wymagać dwumasowe koło zamachowe, jest tutaj bardzo trwałe, ale wraz z czasem w końcu się zużywa. Szczególnie w przypadku wyboru diesla warto w miarę możliwości sprawdzić w jakiej kondycji jest osprzęt silnika (wtryskiwacze, turbosprężarka). Kupienie zaniedbanego egzemplarza skończy się koniecznością wykonania już na wstępie napraw rzędu kilku tysięcy złotych.

Mercedes Klasy C W204 jest dostępny z napędem na tyłu oraz ze stałym napędem na obydwie osie (wersje 4Matic). Zarówno w przednim jak w tylnym zawieszeniu zastosowano tu wielowahaczowe układy, które zapewniają wysoki poziom komfortu, jeden z najwyższych w swojej klasie. W testach zderzeniowych Euro NCAP samochód otrzymał maksymalną notę 5 na 5 gwiazdek.

Przykładowe usterki

Przed zakupem Mercedesa W204 warto sprawdzić w jakim stanie jest przekładnia kierownicza oraz układ wspomagania. W manualnych skrzyniach biegów zdarzają się awarie synchronizatorów, z kolej w automatach mogą pojawiać się problemy z elektrozaworami. Szczególnie narażone są wersje najmocniejsze. Poza tym ze skrzyń może wyciekać olej przekładniowy. Na to również powinno się zwrócić uwagę na etapie oględzin auta. Oglądając samochód od spodu koniecznie trzeba sprawdzić w jakim stanie jest podpora wału napędowego, która również nie może pochwalić się zbyt dobrą trwałością. Poza tym ten model to ponadprzeciętnie niezawodna, która nie powinna przysparzać wielu poważnych kłopotów w eksploatacji.

We wnętrzu w zależności od konfiguracji nie brakuje aluminiowych czy drewnianych elementów ozdobnych. Do jakości materiałów i ich spasowania można mieć jednak zastrzeżenia. Konkurencyjne Audi A4 B8 wypada pod tym względem znacznie lepiej. Od średniej nie odstaje za to ilość miejsca w środku. Z przodu jest go w sam raz, ale z tyłu auto jest zbyt ciasne. Zastrzeżeń nie można mieć za to do foteli, które są bardzo wygodne.

Mercedes Klasy C to samochód, który może pochwalić się przede wszystkim bardzo wysokim poziomem niezawodności. W tym segmencie D to z pewnością jeden z liderów. Nie bez znaczenia jest też bardzo bogate wyposażenie, ciekawy ponadczasowy design oraz ciekawa oferta silnikowa i to zarówno jeżeli chodzi o jednostki wysokoprężne jak i benzynowe. Odpowiednie motory znajdą dla siebie zarówno oszczędni jak i Ci, dla który najważniejsze są sportowe osiągi. Samochód przez ostatnie lata zdążył też sporo stracić na wartości, dzięki czemu zadbaną sztukę można kupić już za niewiele ponad 30 tys. zł.

W204 jak każda konstrukcja ma jednak swoje wady. Największą z nich jest zbyt małe, ciasne wnętrze. Niestety tak jest praktycznie w przypadku wszystkich modeli marek premium w segmencie D. Przestronność schodzi tutaj na dalszy plan. Pomimo wysokiego poziomu komfortu, trzeba pogodzić się z mało precyzyjnym układem kierowniczym. Jest jeszcze jeden istotny mankament, nowe diesle psują się częściej niż te stare.

Mercedes_C_W204_04

Mercedes_C_W204_03

Mercedes_C_W204_05

Mercedes_C_W204_02

Mercedes_C_W204_06

Tanio, ale całkiem dobrze

Dacia Logan II to samochód dla osób, którym zależy przede wszystkim na niskich kosztach zakupu i eksploatacji. Inne cechy schodzą w tym przypadku na dalszy plan. Konstrukcja czerpie garściami z technologii koncernu Renault. Czy sprawdza się ona w rumuńskim samochodzie?